Ne všechny módní výstřelky každému sednou, ne vždy jsou přínosem. Teprve čas obvykle prověří jejich kvality. Avšak na poli zdravé výživy nemusíme času podléhat a můžeme se módním trendům, tedy v tomto případě proteinovým tyčinkám, podívat na zoubek hned.
Není nad po domácku vyrobené tyčinky, do kterých si může člověk dát to, co mu chutná nejvíc. Avšak ne každý je ochoten pouštět se do těchto kulinářských akcí a často pak sáhne po tom, co se mu v obchodním regále nabízí. Nedávno se mi dostala do rukou nejmenovaná proteinová tyčinka, a tak jsem se detailně mrkla na titěrná písmenka ukrývající její obsah, který nepůsobil nikterak atraktivně.
Složení bylo následující: syrovátkový bílkovinný koncentrát, sójový bílkovinný izolát, glukózový sirup, bílá poleva skládající se z cukru, hydrogenovaného palmového tuku, sušeného odstředěného mléka, sušené syrovátky, sójového lecitinu a aromatu. Dále tyčinka obsahovala oligofruktózu, sušené hrozinky s palmovým olejem, palmový tuk, špetku kokosu, sójové vločky, glycerol, maltodextrin, sójový lecitin, kyselinu mléčnou, sůl, vitamíny B1, B2, B3, B6, B9, B12, E a C, uhličitan vápenatý, oxid hořečnatý, aroma a kyselinu sorbovou. Tak co, zdá se vám složení v pohodě? Nebo se tam skrývá nějaký strašák?
Hned v úvodu přibrzdíme u sójové bílkoviny. Sója jako taková se v zemích původu používá převážně ve fermentované formě, ať už jako veleznámá sójová omáčka nebo jako tempeh. Pokud sáhneme po nějaké potravině z dálných krajin, neměli bychom opomíjet zavedený způsob konzumace. Fermentovaná sója totiž redukuje fytáty, které se řadí mezi antinutrienty, tedy látky znesnadňující vstřebávání celé řady minerálních látek. Navíc oslabuje činnost štítné žlázy a má vliv na fytoestrogeny, jejichž zvýšená hladina může vést k hormonální disbalanci.
Výrobci se snaží antinutriční látky snižovat, a tak sójové boby čistí v kyselé lázni v hliníkových tancích a, světe div se, zbytky hliníku zůstanou v takto zpracované potravině. Možná teď leckoho napadne, proč se vlastně sójový bílkovinný izolát vůbec v potravinářství používá? Inu, protože je levný! A to se počítá.
A copak tam máme dál? Tak třeba glukózový sirup. Ten se obvykle vyrábí z kukuřice, brambor či rýže a má poměrně vysoký glykemický index, takže se tyčinka nemůže tvářit ani jako dietní. Notabene když obsahuje další sladidla. Proč se na tyčinku pak dává poleva pofiderní kvality a potažmo i chuti, je mi doteď záhadou. Pak máme v seznamu hojně používaný maltodextrin, který se přidává z důvodu zahuštění a konzervace a jeho glykemický index je také vysoký. Najdeme v tyčince vůbec něco, co je v pořádku? Ovšem, je to oligofruktóza, což je přirozené prebiotikum.
Jen si tak říkám, že při domácí výrobě spoustu výše uvedených přísad vlastně nepotřebuji, ale na druhou stranu chápu, že pro výrobce jsou výrobní náklady a trvanlivost veledůležitými aspekty, proto je složení průmyslově vyrobené proteinové tyčinky „obohacené" různými přísadami. A to jsem vypíchla jednu proteinovou tyčinku z mnoha. Jistě by se našly kvalitnější, stejně tak jako ty nejlevnější a mizerné kvality. Hlavní problém tkví v tom, že jsou nám tyto tyčinky podsouvány jako nejlepší možný zdroj toho nejkvalitnějšího a ruku na srdce, ne vždy se zabýváme složením.
Tak jen doufám, že když už člověk do sebe dostane nějakou „šmakuládu", která se tváří jako zdravím kypící tyčinka, tak alespoň zafunguje placebo efekt.
TIP NA VÝROBU
DOMÁCÍ PROTEINOVÁ TYČINKA
- Oříšky
- Nesířené sušené ovoce
- Bio pomerančová kůra (chemicky neošetřená!)
- Med
- Obilné vločky
- Vysoce procentní čokoláda (ať už do náplně nebo jako poleva)
- Konopný protein (rozmělněná semínka konopí setého, bez obsahu THC)
Veškeré ingredience pomeleme nebo nakrájíme najemno a vytvoříme libovolný tvar. Skladujeme v lednici. Jak vidno, výroba není tak složitá a za ten výsledek ta malá námaha bude jistě stát.
Text: Magda Jochmanová
|
Přihlášení Golf News
Zahájen prodej voucherů 1fee2hráči na sezonu 2025, které umožňují na vybraných hřištích ve vymezeném čase po uhrazení jednoho fee hru dvěma hráčům. S ...
Kontakty
Redakce
Inzerce na www.golfinfo.cz
Inzerce v týdeníku Golf News
Inzerce v časopise Golf
Advertising in Golfinfo.cz in English
Advertising in Golf News in English
GOLF magazine profile in English
Profil časopisu Golf
Profil a ceník Ročenky Golf 2025/26
Profil Hot Travel Revue 2025
Profil Hot Equipment Revue 2025
Profil Hot Wellness Revue 2025
Austerlitz Golf Trophy 20.- 23.5.2025
Czech PGA Tour 2025
World Corporate Golf Challenge
Národní finále 13.8.2025
Kaskáda Golf Trophy 2.-5.10.2025
Grandfinále Czech PGA Tour 2025
CCB, spol. s r. o.
Okružní 19
638 00 Brno
šéfredaktor: Josef Slezák
e-mail: golfinfo@golfinfo.cz
mobil: +420 604 210 053
tel.: +420 545 222 774
RSS Sitemap Tvorba webových stránek Brno - Webservis © 2024. Všechna práva vyhrazena.
Zásady zpracování a ochrany osobních údajů.